21 juni 2024

Vintage hoeden zijn klassiek 

Een vintage hoed is het perfecte accessoire om je retro outfit mee af te maken. Het houdt niet alleen je kapsel droog tijdens een regenbui, maar geeft je outfit ook een stijlvolle en exclusieve uitstraling. Vroeger was het straatbeeld vol met hoeden, maar tegenwoordig helaas een stuk minder. Misschien denk je dat een hoed alleen voor een speciale gelegenheid zoals een bruiloft is, maar niets is minder waar! Niet overtuigd? We geven je een paar suggesties: 

·      Op een bad hair day: gooi een hoed over je bad hair heen en de ‘bad hair’ in je ‘day’ verdwijnt als sneeuw voor de zon. 

·      Naar je werk: ook binnen kun je een hoed dragen! Wat dacht je bijvoorbeeld van een fancy baret? Een baret maakt je formele outfit af of geeft net dat extra beetje vintage flair! 

·      Naar het park: niets maakt je herfst outfit beter af dan een mooie cap. Het houdt je hoofd lekker warm en droog en ziet er ook nog eens fabulous uit. 

Van de jaren 20 tot de 90s, elk decennium heeft zo z’n eigen stijl. De meest klassieke hoeden zijn de Panama hoeden en de Fedora hoeden onder de vintage hoed

Panama hoeden 

De panama hoeden worden gemaakt van gevlochten bladeren van de Carludovica palmata. Nu worden de meeste hoeden gemaakt in Cuenca. De hoeden worden nog steeds met de hand gemaakt maar zijn toch goedkoop omdat de productie slechts een dag of twee in beslag neemt.  

Anders dan de naam doet vermoeden komt de panamahoed niet uit Panama, maar uit de provincie Manabi in Ecuador. De Ecuadorianen noemen hun hoeden dan ook geen panamahoed. In Ecuador zijn dit “sombreros de paja toquilla”, of “hoeden van toquilla stro”. 

Fedora  

Een deukhoed, ook wel fedora genoemd, is een vilten hoed die voornamelijk door mannen gedragen wordt, maar die ook een plaats in de mode voor vrouwen kent.[1] De hoed komt in vrijwel alle kleuren voor, maar bruin, grijs en zwart zijn het meest gangbaar. De hoed werd rond 1890 geïntroduceerd. Net als de bolhoed genoot de deukhoed vooral van de jaren twintig tot de jaren zestig populariteit, met name bij de middenklasse. Eind jaren vijftig raakte de deukhoed langzaam uit de mode. 

De hoed wordt soms geassocieerd met gangsters tijdens de drooglegging en de Grote Depressie. In Hollywoodfilms uit de jaren veertig werd de hoed veel gebruikt door acteurs die privédetectives, criminelen of andere “harde jongens” moesten spelen. Hierbij werd de deukhoed meestal gedragen in combinatie met een lange regenjas.