21 juni 2024

Ijsrace

Ik had nog nooit gehoord van deze sport, ijsracen. Het leek me zo ontzettend leuk dat ik wat informatie heb opgezocht over deze sport zodat ik die met jullie kan delen.

Kunstijs

Ijsraces worden op (kunst)ijs gereden. De race is ontzettend spannend omdat de motoren razendsnel accelereren. Motoren gaan plat door de bocht wat natuurlijk een super gaaf gezicht is. Je kan de motorrijder meestal alleen herkennen aan hun kleding, bijvoorbeeld opvallende motorlaarzen of een opvallende helm. Elk jaar komen de ijsracewereldtoppers naar Assen voor het WK op de kunstijsbaan. Het is niet helemaal duidelijk waar het ijsracen is ontstaan, de Russen en Zweden claimen allebei rond 1920 als eerst met de ijsrace te zijn begonnen.

10

Wat voor motor heb je nodig?

Om te kunnen rijden op ijs heb je een speciale motor nodig. Deze motoren hebben een 4-taktkrachtbron met een cilinderinhoud van 500cc. Doordat ze wel grip nodig hebben op het ijs hebben de motoren lange spikes in het voor- en achterwiel. De motorfietsen hebben geen remmen. Ze moeten het gas dicht draaien om de snelheid te kunnen verminderen. Ook hebben deze motoren maar twee versnellingen, de eerste voor tijdens de start en de anderen om de heat uit te rijden.

Tijdens de race

Tijdens de race zijn er vier coureurs op dezelfde baan bezig. De wedstrijden duren meestal in totaal 2.5 uur. Er worden namelijk verschillende rondes gereden. De coureurs uit Nederland trainen meestal in koudere landen dan Nederland. De trainingskampen vinden meestal plaats in Rusland.