21 juni 2024

Hoe moet je een horloge onderhouden?

Na aanschaf van een horloge wordt al snel vergeten dat je ook met enige regelmaat schoon moet maken. Een horloge dat elke dag gedragen wordt, krijgt veel te verduren. Denk bijvoorbeeld aan blootstelling aan vocht, temperatuurverschillen, stoten en stof. Om te voorkomen dat een horloge stuk gaat, heb je af en toe een onderhoudsbeurt nodig. In dit artikel leg ik uit hoe je een horloge moet onderhouden.

De horlogeband schoonmaken

Het schoonmaken van de horlogeband is iets dat je makkelijk zelf kan doen. Gebruik een beetje water en spoel het vuil rustig weg. Als er veel vuil op de horlogeband zit, kan je er ook voor kiezen om een klein beetje zeep te gebruiken. Is jouw horloge niet waterdicht? Zorg er dan voor dat er geen water in de horlogekast komt. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat je nooit zelf moet proberen om kapotte onderdelen te herstellen. Ga hiervoor altijd naar de juwelier. 

Een onderhoudsbeurt

Het wordt aangeraden om een Seiko horloge om de twee jaar te voorzien van een onderhoudsbeurt. Hierin wordt je horloge nagekeken op alle onderdelen. Als blijkt dat er onderdelen zijn versleten of minder goed werken, worden deze vervangen. Daarnaast zal je horloge ook flink schoongemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van het uurwerk, de kroon en drukknoppen. Na een onderhoudsbeurt ziet jouw horloge er weer zo goed als nieuw uit. 

Ben je toe aan een nieuwe horloge? Dan vind je ongetwijfeld een uurwerk dat bij jou past op www.excluso.nl/.